Vandaag worden we geacht om 03:15 uur in de ochtend op te staan, ons aan te kleden (m.n. goede wandelschoenen zijn belangrijk) en naar het vertrekpunt van de wandeltocht te gaan. We gaan vandaag namelijk de vulkaan Batur beklimmen. Niet minder dan 1.717 meter boven zeeniveau en dat binnen anderhalf uur in het pikkedonker (met een zaklamp), aangezien we de zonsopgang willen meemaken. Klinkt spannend en dat is het dan ook. Ook qua tijd halen we het, zij het met de nodige rustpauzes.

Het uitzicht is prachtig, al is het niet geheel onbewolkt. Boven op de top krijgen we een ontbijtje, waarbij het ei is gekookt in een soort van putje waar hete stoom uitkomt (uit de aarde dus). De vulkaan ‘leeft’ dus nog steeds.

Omdat we zo lekker vroeg zijn vertrokken, zijn we ook bijtijds weer ‘thuis’ om in het hotel ons tweede ontbijt van de dag te nuttigen. Zit immers in de prijs inbegrepen en aangezien de ontbijtjes hier in Balinese hotels niet bepaald groot zijn (maar wel lekker), laten we dat niet schieten.

Later op de dag vertrekken we naar Lovina, in het noorden van Bali.