Het zit er bijna op. We hebben zojuist de Suzuki Katana (Jimny) bij ons vertrouwde hotel, het Simpang Inn in Kuta, weer ingeleverd. We hebben er zo’n 1.500 km mee over het eiland gecrost en zijn weer een heleboel rijervaringen rijker, zo imbeciel wordt hier gereden. Ik zal in Nederland weer moeten leren de claxon niet meer zo vaak te gebruiken, want dat is na je stuur wel het belangrijkste onderdeel aan een auto hier. Autorijden is op Bali een vorm van overleven, want je moet niet alleen op je eigen weghelft letten, maar ook kijken wat je tegenliggers doen. Die kunnen namelijk ineens besluiten iets te doen wat je niet verwacht.

Ook kan het gebeuren dat je zowel links als rechts wordt ingehaald door een brommer. Je rijbewijs koop je namelijk in Indonesië, dus je kunt wel raden wat hun kennis van verkeersregels is. Dat merk je ook bij kruisingen: diegene die het hardst doorrijdt, krijgt voorrang. Ter nuancering: alles gaat hier met een slakkengangetje, harder rijden dan 70 km/u lukt je hier echt niet, vandaar dat je regelmatig wordt ingehaald door scootertjes (met bestuurders die soms nog moeten puberen, zo jong).

Vanochtend zijn we voor de tweede keer aangehouden door de politie. Die zit hier de hele dag naast de weg uit hun neus te eten, en als er dan een auto aankomt springen ze snel op. Ze willen dan je (internationale) rijbewijs en een registratiebewijs van de auto zien. Die zijn in orde, dus dan beginnen ze al snel te vragen waar je vandaan komt. De vorige keer vroegen ze ons of we, toen ze eenmaal wisten dat we uit Belanda (Holland) kwamen, of we dan in Amsterdam, Rotterdam of Eindhoven woonden. Toen we “Arnhem” riepen, riep de agent ” Oh, Vitesse!”. Buitenlands voetbal staat hier dus duidelijk in de belangstelling. Dit keer vroeg de tweede agent die er bij kwam staan of Mirjam mijn ‘darling’ of mijn ‘wife’ was. Schattig toch, dat een agent dat vraagt…?

Mim ligt op dit moment in het zwembad van het hotel ons nieuwe snorkelsetje te testen, de Maleisiërs die ook in het hotel verblijven vinden dat wel amusant.